Uz garancije lakše do kredita za biznis

Bez autora
Jun 29 2011

Predstavnici Investiciono-razvojnog fonda Crnogorske komercijalne banke, Hypo Alpe Adria banke i Hipotekarne banke potpisali su juče ugovor o pokretanju Garancijskog fonda. IRF će davati garancije za kredite malim i srednjim preduzećima i na taj način motivisati banke da povećaju obim i ubrzaju dinamiku finansiranja privrede, objasnio je predsjednik Odbora direktora ovog fonda dr Dragan Lajović juče na prezentaciji kreditno-garantne šeme koja je rađena u saradnji sa međunarodnim konsultantima i podržana od Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Preduzeća i preduzetnici mogu da konkurišu za kredite od 20.000 do milion eura, podsjetili su iz IRF, koji je na ovaj način postao strateški biznis partner preduzećima. Ovaj fond za podršku privatnom biznisu ove godine ima 35 miliona eura. Garancija se izdaje maksimalno na osam godina i ne može biti veća od polovine glavnice. Naknada za garanciju je u visini kamatne stope od dva odsto na godišnjem nivou, a grejs period najviše dvije godine, a preduzeća mogu imati više garancija, ali njihov zbir ne smije prelaziti dva miliona eura.

Uz garancije lakše do kredita za biznisPredstavnici Investiciono-razvojnog fonda Crnogorske komercijalne banke, Hypo Alpe Adria banke i Hipotekarne banke potpisali su juče ugovor o pokretanju Garancijskog fonda.

- IRF će davati garancije za kredite malim i srednjim preduzećima i na taj način motivisati banke da povećaju obim i ubrzaju dinamiku finansiranja privrede, objasnio je predsjednik Odbora direktora ovog fonda dr Dragan Lajović juče na prezentaciji kreditno-garantne šeme koja je rađena u saradnji sa međunarodnim konsultantima i podržana od Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Uslovi

Preduzeća i preduzetnici mogu da konkurišu za kredite od 20.000 do milion eura, podsjetili su iz IRF, koji je na ovaj način postao strateški biznis partner preduzećima. Ovaj fond za podršku privatnom biznisu ove godine ima 35 miliona eura.

- Garancija se izdaje maksimalno na osam godina i ne može biti veća od polovine glavnice. Naknada za garanciju je u visini kamatne stope od dva odsto na godišnjem nivou, a grejs period najviše dvije godine - objasnio je Lajović i podsjetio da preduzeća mogu imati više garancija, ali njihov zbir ne smije prelaziti dva miliona eura.

- Garancija niti kredit uz garanciju fonda ne dobijaju se bezuslovno - kazao je Lajović. Prednost će, dodao je on, imati proizvodna preduzeća, sa sjevera države i ona koja zapošljavaju više od pet novih radnika.

- Da bi dobio garanciju, odnosno kredit preduzetnik treba da obavlja komercijalnu djelatnost, ima dobru biznis ideju, ali i mogućnost otplate zajma - kaže predsjednik i dodaje da je za garanciju uslov i da je namijenjena novim investicijama.

Stimulacija

Lajović napominje da učešće malih i srednjih preduzeća treba da bude 50 odsto predračinske vrijednosti investicije za start-up i 30 odsto za postojeće firme.

Izdavanjem garancija fond će pomoći preduzećima da jednostavnije i brže dođu do novca, ali i preuzeti rizik naplate tih kredita. Očekuje se da ovaj projekat stimuliše banke da povećaju kreditnu aktivnost

- Garantne šeme treba da pruže tehničku pomoć malim i srednjim preduzećima - ocijenio je vođa projekta Tehnička podrška poslovnom okruženju, Piter Milford i dodao da projekat ima tri komponente- unapređenje okruženja za poslovanje u Crnoj Gori i poboljšanje dijaloga javnog i privatnog sektora, unapređenje pristupa finansijama za sektor MSP i definisanje modela usluge koje će pružati biznis centri.

Crna Gora i EU

Prilikom potpisivanja ugovora je saopšteno da je fond u ovoj godini izdvojio oko 15 miliona eura podrške preduzećima i 20 miliona eura za garancije i faktoring. EU je, recimo, u 2009. godini izdala 800.000 garancija vrijednosti oko 34 milijarde eura.

- Garantna šema je važna stvar u Evropi, jer su mala i srednja preduzeća vučna snaga evropske privrede, koja obezbjeđuje dvije trećine radnih mjesta u EU - saopštio je šef sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU u Crnoj Gori Nikola Bertolini.

On je ocijenio da su garantne šeme idealan način da se pomogne preduzećima u ekonomskoj krizi.

- EU je preko IPA programa spremna da podrži dobro pripremljene preduzetnike, odnosno kvalitetne projekte - kazao je između ostalog Bertolini i dodao da je Crna Gora prepoznala značaj malih i srednjih preduzeća za ekonomiju.

Ne važe za igre, duvan...

- Garancije se neće izdavati za kredite odobrene za finansiranje postojećih kreditnih portfolija poslovnih banaka, kredite čiji uslovi nijesu u skladu sa generalno prihvaćenim pravilima kreditiranja, proizvodnju i prodaju vojne opreme ili usluga, učešće u projektima kojima se krše međunarodno priznata prava radnika, uključujući bezbjednost na radu, pravila i procedure u Crnoj Gori, niti za bilo koju aktivnost koja se smatra nezakonitom ili štetnom po okolinu i opasnom za ljudsko zdravlje - objasnio je Lajović

Na tom spisku su, kaže on, i igre na sreću, duvan i alkoholna pića, bankarstvo i osiguranje, trgovina, građevinarstvo i trgovina valutama i hartijama od vrijednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik